Våra tankar om mekaniska ur

Mekaniska ur handlar inte bara om att åstadkomma ett så exakt ur som möjligt. Hantverksskicklighet, estetik och tradition spelar en stor roll. För att uppnå precision krävs noggrannhet i konstruktion såväl som minutiös skicklighet vid monteringen. Drivverket i ett mekaniskt ur utsättes för konstant belastning av en spänd fjäder. Av den anledningen behöver kugghjulen i ett mekaniskt ur hålla avsevärt högre precision och finish än i ett batteridrivet quartzur vars mekanik inte belastas konstant.

Mekaniska ur är tillräckligt exakta och robusta för vardagslivet, samtidigt som de appellerar till våra mer känslomässiga sidor.

Mekaniska ur ger oss en helt ny upplevelse. Som ägare av ett mekaniskt ur ansvarar du själv för att det är uppdraget. Det är du själv som utgör energikällan, och uret blir på sätt och vis en förlängning av dig själv. Lyssna till ljuden i urverket. Studera de hundratals olika delarna inuti. Lär om märkets historia samt om männen och kvinnorna som står bakom det. Allt detta är en del av en fascinerande upplevelse man inte får av ett quartzur.

Nästan alla ur med samlarvärde är mekaniska. Dessa små maskiners, nästan ibland magiska dragningskraft, väcker samlaren inom oss. Prisbilden är smått unik eftersom det går att köpa samlingsvärda ur från någon hundralapp upp till mångmiljonbelopp. Möjligheterna att börja samla på mekaniska ur är alltså goda utan att spränga privatekonomin. 

Quartzur är ett bra och precist verktyg för att mäta tiden, men saknar personlighet. Däremot finns ett batteri som dels behövs bytas ibland och ofta innehåller miljöfarliga ämnen. Dessutom är marknaden översköljd av massproducerade märken som kommit att bli alltför vanliga.

Mekaniska ur bidrar till mervärde. De slår an på vår humanistiska ådra och för oss närmare livets mening. På så sätt blir vi också en aning unika i en alltmer automatiserad och standardiserad värld.