QUARTZUR

Trots att Urtids hjärta klappar för det mekansika uret i första hand, kan vi ändå inte låta bli att framhålla quartzurens inneboende kvaliteter och egenskaper.

Först skall sägas att det finns en betydligt större spännvidd på kvalitet då det kommer till quartzur i jämförelser med mekaniska ur av europeiskt ursprung. Som ni vet kan man köpa klockor på macken för någon tia, men det finns faktiskt också quartzur som kostar 20.000:-.

De quartzur vi på Urtid säljer är noga utvalda med tanke på kvalitet, egenskaper & prisvärdhet.

När skall man överväga att köpa ett quartzur?

Frågar man oss på Urtid brukar vi ange 2 huvudanledningar:

  • När man utsätter sin klocka för extrema fysiska påfrestningar
    Många vill ha en klocka som följer med i "alla väder" & aktiviteter. Ett quartzur av bättre kvalitet tåler helt enkelt mer stryk (vibrationer & törnar ex.vis) än ett mekaniskt ur. Quartzuret kräver också mindre underhåll sett över tid & är oftast billigare att reparera om olyckan är framme. Dock får man inte glömma att det är mer än urverket som har betydelse om en klocka kan tåla mycket stryk. Boett, glas och konstruktionen i helhet betyder minst lika mycket!

  • Mekaniska ur kräver en relation med sin bärare
    Till skillnad från quartzuren, som drivs av ett batteri, drivs mekaniska ur av en fjäder. Denna spänns inte av sig själv, utan av bäraren. Antingen automatiskt eller för hand. Quartzur, däremot, går flera år (minst) på sitt batteri. Stannar ett mekaniskt ur behöver den dras och ställas. Ett gott mekaiskt ur går med en avvikelse med +/- 10 sekunder per dygn i jämförelse med ett quartzur som går med en avvikelse på +/- 20 sekunder per månad. Quartzur är alltså exaktare & kräver mindre av sin ägare.

Läs även vår sida -Sex argument för mekaniskt ur.

Vänligen välj en underkategori:

« Det finns inga produkter i den här kategorin ännu.